A fogszabályozás nem csak a szépségről szól. A szabályos fogívek egy stabil egyensúlyt jelentenek, melynek során minden fog képes egyenletesen továbbítani az őt érő rágóerőket.
Ez eredményezi a harmonikus arcformát, de kihatással van olyan látszólag távoli jelenségekre, mint a fogkőképződés, a fogszuvasodás kialakulása, a fogérzékenység, a foknyaki kopások, a fogcsikorgatás kialakulására, de még a szemek ráncosodása is összefügghet a helytelen okklúzióval.

Láthatatlan fogszabályozás

Ebbe a csoportba két technikát sorolhatunk: a nyelv felőli fogszabályozást és az átlátszó síncsaláddal történő kezeléseket.
A nyelv felőli kezelésnél a fogszabályozáshoz szükséges kis zárakat a fogak belső felszínére kell felragasztani. Ezzel a technikával minden fix készülékes erőhatást át lehet adni a fogaknak, ezért az eredmények nem maradnak el a standard fix készülékes technikától. Különleges szakértelmet és tapasztalatot a kis zárak egyedi kialakítása és elhelyezése igényel.
Az átlátszó sínes technika egy másik elvre épül: a fogakról gipszminta készül, melyet számítógépes szkenner segítségével beolvas az orvos. Ezek után a fogakat a számítógép elhelyezi a legideálisabb helyzetbe. A két állapot közötti elmozdulásokat a szoftver felszabdalja megfelelő mennyiségű fázisra, melyekhez egy-egy átlátszó fogsín készül. Ha a síneket egymás után napi 12-18 órán át behelyezzük a szájba, a megfelelő fogak lépésenként a megfelelő helyzetbe mozdulnak. Minél nagyobb eltérést kell korrigálni, annál több sín készül és annál tovább tart majd a kezelés.

Fix készülékek

A fix készülékek fogakra ragasztható zárakból (brackettek) és speciális fémekből kialakított ívekből állnak. A különböző anyagú ívek speciális erőhatásokat fejtenek ki, melyeket a zárak segítenek átvinni a fogakra. Mivel a zárak a fogakra vannak ragasztva, ezek a készülékek napi 24 órán át fejtik ki hatásukat. Ha egy ív leadta a beleprogramozott erőhatásokat (rendszerint 3-4 hét alatt), a fogorvos aktiválással újabb erőket állít be, melyekkel újabb feladatokat old meg.
Egy standard kezelés rendszerint 1,5-2 évig tart. Ez soknak tűnhet elsőre, de nem szabad elfelejteni, hogy ennek az időnek a fele a már helyesen álló fogak stabilizálásával telik. Ha ezt kihagynánk, a látszólag szép eredmény gyorsan visszarendeződne.
A fix készülékek alapesetben fémből készülnek, de esztétikai megfontolásokból léteznek átlátszó vagy fogszínű zárak is.

Kivehető készülékek

Ezekkel a készülékekkel kitűnő eredményeket érhetünk el mindaddig, amíg az állcsontok növekedése folyamatban van (kb. 12-13 éves korig). Ebben a korban a kivehető készülékkel még visszatarthatjuk, vagy épp ellenkezőleg elősegíthetjük az egyik vagy mindkét állcsont növekedését.
Fontos, hogy csak akkor kezdjünk bele a kezelésbe, ha a gyermek valóban rendszeresen, naponta 10-12 órán át hordja majd a készüléket. Ha ezt nem tudjuk betartatni, becsapjuk magunkat, ha folytatjuk a kezelést, mert az eredmény a hordási idővel arányosan alakul. Ilyen esetekben válasszuk a fix készülékeket.
Külön csoportot képeznek a puha szilikonból készült myofunkcionális trénerek, amelyek a a nyelv és az ajakizmok erőhatásának egyensúlyát alakítják ki. Mivel a kezelés végén a fogakra egyforma erőhatás hat belülről és kívülről, a fogak sorba rendeződnek. A technika nagy előnye, hogy az eredmény hosszú ideig megmarad, mivel az izmok erőhatásai nem változnak és a fogak stabil helyzetben maradnak.