A fogfehérítés az egyik legkevésbé invazív esztétikai fogászati beavatkozás, mely bizonyíthatóan nem károsítja sem a fogzománcot, sem az alatta lévő a dentint, és nem jelent veszélyt a fog vitalitására.
Kémiai alapját a hajfestékekből ismert hidrogén-peroxid adja. Amint a vegyület aktiválódik, a felszabaduló aktív oxigén áthatol a fogzománcon és kifehéríti az évek alatt a fogban felgyülemlett színezőanyagokat.
Ne ijedjünk meg: a színezékmolekulák és az oxigénmolekulák mérete úgy aránylik egymáshoz, mint egy ház és egy teniszlabda. Ha a „ház-méretű” színezékek problémamentesen átjutottak eddig a fog felszínén (márpedig erre utal a sötét fogszínünk), a „teniszlabda-méretű” oxigén sem fog bajt okozni a fog struktúrájában.
Jobb eredményre számíthatunk, ha megnöveljük a hatóanyag koncentrációját. Ugyanakkor ilyenkor jobban kell vigyáznunk a fogínyre is, mert kellemetlen, ha a vegyszer a lágy szövetekre kerül.
Nagyszerű eredményeket értünk el az amerikai ZOOM AP kombinált fogfehérítő rendszerrel. Itt a koncentrációt egy UV lámpa és egy különleges vas-ion bázisú katalizátor együttesen növeli, majd a 2 órás beavatkozást követően a páciens még egy héten át napi fél órára egy fogfehérítő sín segítségével tudja elérni az eredeti fogszínez képest 6-8 árnyalattal világosabb fogszínt.
Szükség esetén a folyamat két-három évente megismételhető, azonban legtöbbször fogaink színe már soha nem lesz olyan sötét, mint amilyen a fehérítés előtt volt.
Az egyéni beállítási lehetőségek miatt minden fogorvos által levezényelt fogfehérítés nagyságrendekkel hatékonyabb, mint a boltban kapható fogfehérítő szerek.
Ennél is fontosabb a fogorvos konzultációja olyan esetekben, ha fogainkban tömések vannak. Mivel a fehérítésnél csak a fogak fehérednek, a számunkra esetleg nem látható tömések hirtelen sötétnek tűnnek majd, bosszúságot okozva.