Fogászat

Mosolyogjon Velünk!

Szolgáltatásaink

Hiányzó fogak esetén fontos, hogy a fog elvesztését követő 1-2 évben pótoljuk a hiányzó fogat. Ellenkező esetben egy fogvándorlással, fogdőléssel és csontveszteséggel kombinált problémahalmaz alakul ki a szánkban.
Fiatal korban ebből rendszerint nem sokat érzünk a szervezet kompenzációs képessége miatt. Idősebb korra azonban komoly állcsontízületi panaszokkal kell szembesülnünk, melyek fejfájást, álmatlanságot, nem ritkán felgyorsuló fogkopást okoznak.
Amennyiben megfelelő csontmennyiség áll rendelkezésünkre a hiányzó fog helyén, érdemes az implantációt választanunk.
Ha erre nincs lehetőség, a szomszédos fogakon rögzített hídpótlásokat teljesen észrevehetetlen módon tudjuk elkészíteni.

BPS

Rendelőnk felvette palettájára a fogászat egyik legmeghatározóbb európai cége, az IVOCLAR/VIVADENT cég Biofunkcionális Protetikai Rendszerét.
A liechtensteini székhelyű cég a világ 19 egyetemével közösen fejlesztette ki a páciensek számára gyorsabban, pontosabban és szebben elkészíthető extra-erős fogsor technológiáját (BPS). Javasoljuk mindazoknak, akiknek fontos a minőség, a komfortérzet, az esztétikum, ugyanakkor nem szeretnék alávetni magukat az implantációval együtt járó szájsebészeti beavatkozásoknak.
A BPS rendszer magyarországi bejegyzett szakrendelőjeként garantáljuk, hogy a fogsort kísérő igazolvány segítségével a világ bármely országában megtalálható társrendelőkben minden esetleges meghibásodás azonnal javítható.

Fémlemezes fogpótlás

Minél több fog hiányzik a szájból, annál nehezebbé válik a rágás. Azon túl, hogy a gyomor ilyenkor nagyobb megterhelésnek van kitéve, gyakran fejfájásokkal küzdenek a páciensek.
Ennek hátterében a szabálytalanná váló fogak állnak, ugyanis a foghiányok miatt a megmaradt fogak össze-vissza dőlnek, gyakran kiemelkedve a rágósíkból. Egy-egy kiemelkedő fogcsücsök komolyan megzavarhatja az állkapocsízület működését.
Rendelőnkben ilyen esetekben az implantációt nem vállaló páciensek számára részleges fémlemezes pótlásokat készítünk.

A hídpótlás esetében a hiány miatt pótolt fogat a szomszédos fogakhoz kell rögzíteni. Ilyenkor rendszerint le kell csiszolni a szomszédos fogakat. Természetesen a híd beragasztását követően a lecsiszolt felületeket biztonsággal lezárja a hídpótlás, amely a kerámiáknak köszönhetően szinte észrevehetetlen.
Ennek ellenére egy-egy fog másfél fog terhelését kell, hogy elviselje.

Túlzott igénybevétel esetén nem ritka, hogy a páciensek fogai érzékenyek a hidegre. Extrém esetben már a levegővétel is kellemetlen lehet.
Ilyen esetekben három különféle technológiával tudjuk kezelni a fogfelszíneket. Már az első kezelés rendszerint jelentősen lecsökkenti az érzékenységet, de egy-két ismétlést követően hónapokra megszüntethetők a fogérzékenységgel kapcsolatos kellemetlenségek.

A fogszabályozás nem csak a szépségről szól. A szabályos fogívek egy stabil egyensúlyt jelentenek, melynek során minden fog képes egyenletesen továbbítani az őt érő rágóerőket.
Ez eredményezi a harmonikus arcformát, de kihatással van olyan látszólag távoli jelenségekre, mint a fogkőképződés, a fogszuvasodás kialakulása, a fogérzékenység, a foknyaki kopások, a fogcsikorgatás kialakulására, de még a szemek ráncosodása is összefügghet a helytelen okklúzióval.

Láthatatlan fogszabályozás

Ebbe a csoportba két technikát sorolhatunk: a nyelv felőli fogszabályozást és az átlátszó síncsaláddal történő kezeléseket.
A nyelv felőli kezelésnél a fogszabályozáshoz szükséges kis zárakat a fogak belső felszínére kell felragasztani. Ezzel a technikával minden fix készülékes erőhatást át lehet adni a fogaknak, ezért az eredmények nem maradnak el a standard fix készülékes technikától. Különleges szakértelmet és tapasztalatot a kis zárak egyedi kialakítása és elhelyezése igényel.
Az átlátszó sínes technika egy másik elvre épül: a fogakról gipszminta készül, melyet számítógépes szkenner segítségével beolvas az orvos. Ezek után a fogakat a számítógép elhelyezi a legideálisabb helyzetbe. A két állapot közötti elmozdulásokat a szoftver felszabdalja megfelelő mennyiségű fázisra, melyekhez egy-egy átlátszó fogsín készül. Ha a síneket egymás után napi 12-18 órán át behelyezzük a szájba, a megfelelő fogak lépésenként a megfelelő helyzetbe mozdulnak. Minél nagyobb eltérést kell korrigálni, annál több sín készül és annál tovább tart majd a kezelés.

Fix készülékek

A fix készülékek fogakra ragasztható zárakból (brackettek) és speciális fémekből kialakított ívekből állnak. A különböző anyagú ívek speciális erőhatásokat fejtenek ki, melyeket a zárak segítenek átvinni a fogakra. Mivel a zárak a fogakra vannak ragasztva, ezek a készülékek napi 24 órán át fejtik ki hatásukat. Ha egy ív leadta a beleprogramozott erőhatásokat (rendszerint 3-4 hét alatt), a fogorvos aktiválással újabb erőket állít be, melyekkel újabb feladatokat old meg.
Egy standard kezelés rendszerint 1,5-2 évig tart. Ez soknak tűnhet elsőre, de nem szabad elfelejteni, hogy ennek az időnek a fele a már helyesen álló fogak stabilizálásával telik. Ha ezt kihagynánk, a látszólag szép eredmény gyorsan visszarendeződne.
A fix készülékek alapesetben fémből készülnek, de esztétikai megfontolásokból léteznek átlátszó vagy fogszínű zárak is.

Kivehető készülékek

Ezekkel a készülékekkel kitűnő eredményeket érhetünk el mindaddig, amíg az állcsontok növekedése folyamatban van (kb. 12-13 éves korig). Ebben a korban a kivehető készülékkel még visszatarthatjuk, vagy épp ellenkezőleg elősegíthetjük az egyik vagy mindkét állcsont növekedését.
Fontos, hogy csak akkor kezdjünk bele a kezelésbe, ha a gyermek valóban rendszeresen, naponta 10-12 órán át hordja majd a készüléket. Ha ezt nem tudjuk betartatni, becsapjuk magunkat, ha folytatjuk a kezelést, mert az eredmény a hordási idővel arányosan alakul. Ilyen esetekben válasszuk a fix készülékeket.
Külön csoportot képeznek a puha szilikonból készült myofunkcionális trénerek, amelyek a a nyelv és az ajakizmok erőhatásának egyensúlyát alakítják ki. Mivel a kezelés végén a fogakra egyforma erőhatás hat belülről és kívülről, a fogak sorba rendeződnek. A technika nagy előnye, hogy az eredmény hosszú ideig megmarad, mivel az izmok erőhatásai nem változnak és a fogak stabil helyzetben maradnak.

A fiatalokat egyre gyakrabban érinti ez a nehezen kezelhető kórkép.
A savas üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok fogyasztása során a fogzománc vastagsága rohamos tempóban csökken.
Az egyre sárgásabb és mattabb, vagy ép ellenkezőleg szürkésebb fogszín mellett egyre laposabbá válnak a fogak csücskei, sok esetben fájdalmassá válik az állkapocsmozgatás.
Az ilyen zománcsérülések azonnali kezelést igényelnek, mivel a zománc alatt lévő foganyag sokkal gyorsabban kopik.
Legtöbbször az összes fog valamilyen fokú ellátást igényel, sajnos nem ritka, hogy már fiatal korban a fogakat kerámiakoronákkal kell ellátni a folyamat megállításához.
Ha a folyamatot idejében észrevesszük, kevésbé invazív megoldásokkal is sikeresek lehetünk.

Minden fog alakja egyedi.
A rágófogak esetén elég gyakran látható, hogy a rágófelszínen az átlagosnál mélyebb, nehezen tisztítható barázdák vannak.
Mivel a fogszuvasodás ezeken a felszíneken jóval könnyebben kialakulhat, érdemes megelőzni a folyamatot.
A fájdalommentes kezelés foganként 5-10 percet vesz igénybe és éveken keresztül megvédi a fogakat.
Ilyenkor a barázdákat híg, körömlakk-szerű tömőanyagréteggel kenjük be, amely speciális kék fény hatására másodpercek alatt megkeményedik.
Mivel a barázdákba ezek után nem kerülhet foglepedék, a szuvasodás esélye jelentősen lecsökken. Egyes barázdazáró anyagok fluoridionokat is képesek leadni, megerősítve ezzel a fogfelszíneket.

A bölcsességfogak legtöbbször 18 éves kor után kezdenek előtörni, amikor a csontnövekedési folyamatok már leálltak. Ezzel magyarázható, hogy a legtöbb esetben ezeknek a fogaknak nincs meg a helyük a fogívben.
Amennyiben a sikeres fogszabályozást követően észrevesszük a metszőfogak ismételt torlódását, érdemes eltávolítani a bölcsességfogakat, még akkor is, ha még nem törtek elő.
Ezzel a megelőző beavatkozással elkerülhetjük olyan későbbi problémák kialakulását, mint a fognyaki kopások és fogérzékenységek, állkapocs ízületi fájdalmak, idő előtti fogélkopások és zománcrepedések kialakulását.
A szájsebészeti beavatkozás 1 fog esetén 20-30 perc, mind a négy fog esetén körülbelül 1 óra. Amennyiben a fogak legalább részlegesen áttörtek, a beavatkozás ennél gyorsabban is kivitelezhető.

Sok fiatal rendszeres sportfoglalkozásra jár, ilyenkor a fogak nagyobb eséllyel sérülhetnek (foci, hoki, kosárlabda, küzdősportok).
Ezt elkerülendő rendelőnkben egyénre szabott sportfogvédőket tudunk készíteni. A fogakról vett minta alapján elkészített segédeszköz kényelmes, nem akadályozza a levegővételt és passzívan a helyén marad, nem igényli a fogvédő aktív szorítását
Véletlen ütés következtében a felső metszőket érő erőhatásokat a fogvédősín elnyeli és szétosztja a többi fog között. Ilyen formán elkerülhető a metszőfogak megrepedése, törése és a nem ritka fogelvesztés is.

A modern fogtöméseknél használatos ragasztókkal nem csak a fogszabályozás elemeit ragaszthatjuk a fogzománchoz, de úgynevezett fogékszerekkel is egyedivé tehetjük mosolyunkat.
Ízlés szerint speciális pici platina vagy aranyékszerek széles választékából válogathatnak rendelőnkben, melyeket leggyakrabban a felső kismetszőfogak egyikén rögzítünk.
Nagy sikernek örvendenek a briliánsszerűen csillogó, Swarovsky kristályból készített szépen csillogó fogékszerek is. Ezeket két méretben tudjuk biztosítani.
A felragasztást követően a fogékszer nem igényel különösebb odafigyelést és a fogszabályozókhoz hasonlóan bármikor eltávolítható a fog károsodása nélkül.

Fogsort viselő pácienseink tudják, hogy egy fogsor tisztítása nem is olyan egyszerű dolog. Gyakran a legalaposabb tisztítást követően sem lehet letisztítani a kávé vagy cigaretta okozta elszíneződéseket.
Hozza el elszíneződött fogsorát és mi mindent megteszünk, hogy újra eredeti színében ragyogjon!

40 éves kor felett egyre gyakrabban fordul elő, hogy a rutin háziorvosi ellenőrzésen az orvos csontritkulást diagnosztizál. Gyakran eszünkbe sem jut, hogy a csontok kisebb tömörsége nem csak a gerinc vagy combcsontok esetében okoz problémákat, de a fogak támasztórendszerét is átalakítja. A fogak közötti területen ugyanis a csontszövet pengeélességű nyúlványai szintén veszítenek tömörségükből és valamelyest leépülnek. Az eredmény: a fogak között kis rések jelennek meg, melyek tisztítását már a hagyományos módszerekkel nem könnyű megoldani.
A folyamat öngerjesztő módon zajlik tovább: minél több lepedék szorul a résekbe, annál gyorsabban épül le a csont.
Ne várjuk meg, amíg a fogak menthetetlenül kilazulnak! Kérjük ki a fogorvos véleményét és fogadjuk meg tanácsait.

A szájüregi daganatok terén Magyarország sajnos az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezik Európában.
Rendelőnkben egy speciális algoritmus alapján végignézzük a szájüreg minden részét és a regionális nyaki nyirokcsomókat. Amennyiben bármely területen gyanús dolgot találnánk, azonnal továbbutaljuk a megfelelő központba.
Ha biztonságban szeretné érezni magát és rendszeresen vesz részt a szűréseken, a komolyabb elváltozásokat még a kezdeti fázisokban ki tudjuk szűrni , amikor még megfelelően tudjuk kezelni őket.