Kerámiák

Mosolyogjon Velünk!

Az igazi esztétikai megoldásokhoz a legideálisabb anyag a laboratóriumban használt fogászati kerámia. Ennek számtalan variációja létezik annak függvényében, milyen célra és milyen terhelések elviselésére tervezi a fogorvos a kerámiák felhasználását:

Fémkerámiák

Klasszikus technika több évtizedes tapasztalattal, melynek során a lecsiszolt fogakra először egy nagyon vékony, ám elég kemény fémváz készül. Erre a vázra kerül rá először egy színréteg, mely eltakarja a fémváz színét, majd a különböző kerámia leplezőréteg.

– Előny: kedvező ár, jó teherbírás

– Hátrány: a fém nem engedi át a fénysugarakat, azért a természetes fogakhoz képest a fognyaki részeknél mattabbnak tűnnek a pótolt fogak.

Fémmentes lágy kerámiák

Ezeket a kerámiákat használjuk a legesztétikusabb megoldásokhoz. Gyakorlatilag észrevehetetlenül tudunk velük pótolni hiányzó fogrészeket, módosíthatunk fogformákat. Kitűnően használhatjuk egy-egy önálló fog korrekciójára, inlay-ek és héjak készítéséhez olyan helyeken, ahol a terhelés nem extrém méretű.

Előny: modern cementekkel kiválóan ragaszthatók, kitűnő esztétikum

Hátrány: Nem elég kemény hidak készítéséhez.

Préskerámiák

Speciális kerámiák, amelyek felhevítve folyékonnyá és önthetővé válnak. Ezzel válthatjuk ki a fémkerámia koronák fémvázát olyan helyeken, ahol közepes méretű terheléssel dolgozunk (frontfogak, kis hidak)
Erre kerül ezután a lágyabb és esztétikusabb leplező kerámia réteg.

Előny: modern cementekkel kiválóan ragaszthatók, kitűnő esztétikum

Hátrány: Drágább. Nem elég kemény 1-2 hiányzó fognál nagyobb hézag pótlására.

Zirkonkerámiák

A fémkerámia koronák fémvázát esztétikai megfontolásból cirkóniumból is készíthetjük. Ez az anyag fehér színű és borzasztóan kemény, ezért megmunkálása speciális frézgépekkel történik nagyobb blokkokból történő kifaragással. Bármekkora hídat készíthetünk.

A) Amennyiben az esztétikumra figyelünk, a vázat vékonyra gyártathatjuk és lágy kerámiával leplezhetjük a koronát.

Előny: a fémkerámia keménységét ötvözzük a fehér váz esztétikájával

Hátrány: Drágább. A cirkon váz és a leplezőkerámia más fizikai tulajdonságú, ezért túlterhelésnél előfordulhatnak lepattanások.

B) Amennyiben a funkcióra figyelünk és túlterheléssel számolunk, az egész hidat csak cirkóniumból faragjuk ki, aminek a felszínét kerámiafestékkel színezzük.

Előny: elkerüljük a lepattanásokat

Hátrány: Drágább. Mattabb esztétikum, és amennyiben bármilyen okból el kell távolítani a hidat, annak lecsiszolása sokórás feladattá válik, mert a vastag cirkóniumvázat nehéz vágni