Mosolytervezés

Mosolyogjon Velünk!

Mosolytervezés

Bátran mosolyogni – nem csak a hollywoodi sztárok kiváltsága lehet a valóban szép mosoly.

A teljes, szabályos és fehér fogsor nem csak az arc egészét képes újjávarázsolni, de a tapasztalatok szerint valóban magabiztosságot és ezáltal sikeresebb életet biztosít. Ez persze pszichológia, a mosolyhoz vezető út azonban a mi szakterületünk.

Induljon el velünk bátran!

Fogalak korrekció

A modern fogszínű tömőanyagok segítségével percek alatt minden arcformához meg lehet találni a legharmonikusabb fogformát. A természet eredendően pontosan így hozza létre a fogainkat. Sokszor azonban egy-egy szuvas tejfog, egy-egy rossz irányba kibújó bölcsességfog vagy egy gyerekkori rossz szokás (ujjszopás) miatt a fogak előnytelen helyzetben rögzülnek és esztétikailag kedvezőtlenül kopnak.

30-35 éves korban egy néhány perces korrekció éveket fiatalíthat, csodákat tehet velünk. A lekopott éleket visszamintázhatjuk, sőt esetleg olyan fogformát is kialakíthatunk, amely az eredeti fogainknál is harmonikusabban illik az arcformánkhoz.

A fogorvos ismeri a választható fogformákat, az ideális fogarányokat, a legelőnyösebb fogínylefutást és még további 20-25 paramétert, így tudása és tapasztalata alapján megkísérelheti kialakítani az ideális mosolyt minden páciensnél.

Természetesen ennél tovább is mehetünk: kialakíthatjuk az ideálisnál is kedvezőbb egyéni mosolyt, mely a páciens jellemét is tükrözni fogja (sportos, magabiztos, vagy esetleg nőies, játékos).

Felnőttkori fogszabályozás

Felnőttek esetén a csont átépülése lassabb, ezért a fogszabályozás kisebb erőkkel történik, a kezelés pedig valamivel hosszabb ideig tart.

Ha nem akarunk túl sokáig járni a fogszabályozóval, vállalkozhatunk bizonyos fogcsoportokra korlátozott fogszabályozásra is. A leggyakoribb a felső frontfogak kiegyenesítése, mivel ez nagyon gyorsan és látványosan kivitelezhető.

Előfordulhat, hogy egy korona vagy híd elkészítéséhez is sokkal kevesebb fogcsiszolásra lehet szükség, ha a csiszolás előtt a fogakat a megfelelő helyzetbe hozzuk. Ez is ok lehet arra, hogy a protetikai munkát megelőzően konzultáljunk a fogszabályozó szakorvossal.

Fogfehérítés

A fogfehérítés az egyik legkevésbé invazív esztétikai fogászati beavatkozás, mely bizonyíthatóan nem károsítja sem fogzománcot, sem az alatta lévő a dentint, és nem jelent veszélyt a fog vitalitására.

Kémiai alapját a hajfestékekből ismert hidrogén-peroxid adja. Amint a vegyület aktiválódik, a felszabaduló aktív oxigén áthatol a fogzománcon és kifehéríti az évek alatt a fogban felgyülemlett színezőanyagokat.

Ne ijedjünk meg: a színezékmolekulák és az oxigénmolekulák mérete úgy aránylik egymáshoz, mint egy ház és egy teniszlabda. Ha a „ház-méretű” színezékek problémamentesen átjutottak eddig a fog felszínén (márpedig erre utal a sötét fogszínünk), a „teniszlabda-méretű” oxigén sem fog bajt okozni a fog struktúrájában.

Jobb eredményre számíthatunk, ha megnöveljük a hatóanyag koncentrációját. Ugyanakkor ilyenkor jobban kell vigyáznunk a fogínyre is, mert kellemetlen, ha a vegyszer a lágy szövetekre kerül.

Nagyszerű eredményeket értünk el az amerikai ZOOM AP kombinált fogfehérítő rendszerrel. Itt a koncentrációt egy UV lámpa és egy különleges vas-ion bázisú katalizátor együttesen növeli, majd a 2 órás beavatkozást követően a páciens még egy héten át napi fél órára egy fogfehérítő sín segítségével tudja elérni az eredeti fogszínez képest 6-8 árnyalattal világosabb fogszínt. Szükség esetén a folyamat két-három évente megismételhető, azonban legtöbbször fogaink színe már soha nem lesz olyan sötét, mint amilyen a fehérítés előtt volt.

Az egyéni beállítási lehetőségek miatt minden fogorvos által levezényelt fogfehérítés nagyságrendekkel hatékonyabb, mint a boltban kapható fogfehérítő szerek.

Ennél is fontosabb a fogorvos konzultációja olyan esetekben, ha fogainkban tömések vannak. Mivel a fehérítésnél csak a fogak fehérednek, a számunkra esetleg nem látható tömések hirtelen sötétnek tűnnek majd, bosszúságot okozva.